Vælg side

Lege der bringer sammen

Leg er ikke kun for børn. Det kan også være en god isbryder, når de voksne er med. Overvej derfor at starte med en sjov leg, der ryster alle sammen og giver gode grin.

TEKST: FORÆLDREFIDUSER
FOTO: ANNA EARL, UNSPLASH

Der findes masser af muligheder for lege, hvor alle kan være med, og hvor sammenholdet styrkes. Brug dem fx når klassen er samlet til et socialt arrangement. Både store og små kan være med. Her får du 6 forslag til gode fælleslege. Både til børnene og til de voksne.

Forberedelse: ½ time til at vælge lege og evt. koordinere rekvisitter.

Varighed: Afhænger af legen.

Deltagere: Klassens børn og voksne.  

  • Leg involverer alle og giver gode grin og energi.

  • Leg bringer sammen, også med dem man ikke kender godt.

1. Navne-ståtrold

  • Faciliteter: Kan leges både ude og inde, men kræver god plads.
  • Deltagere: Mindst 6 personer.

Legen minder meget om ståtrold og er rigtig god til at få præsenteret og sat navn på hinanden. Der vælges en ”fanger”. Resten af deltagerne skal fanges. For at fange skal fangeren sige navnet på den, han/hun fanger. Når man er fanget, stiller man sig med armene ud til siden, klar til en ordentlig knuser. For at blive befriet skal en af de andre deltagere give den fangede et ordentlig knus, mens han/hun siger sit eget og den fangedes navn. Derefter er man fri.

2. Banke bøf

  • Faciliteter: Kan leges både ude og inde.
  • Deltagere: Mindst 6 personer.

Alle med undtagelse af én sidder eller står i en rundkreds. Den sidste, A, går rundt om cirklen, lægger hånden på de andres ryg og siger ”banke”. Når A siger ”bøf”, rejser den, som er blevet rørt, B, sig op og løber mod uret rundt om kredsen. Imens løber A med uret. Når A og B mødes, svinger de i armkrog, mens de råber ”go’ morgen – go’ middag – go’ aften”. Den, som kommer først hen til den tomme plads, får pladsen. Den anden skal gå rundt og banke bøf.

Derfor …

Leg gør snakken lettere.

Leg skaber nogle trygge rammer for samvær.

Leg involverer alle.

Leg giver grin og energi, og så bryder det isen.

Børn elsker, når de voksne leger med.

3. Bjerget brænder

  • Faciliteter: Kan leges både ude og inde.
  • Deltagere: Mindst 16 personer.

Dan to kredse med lige mange personer i hver. Den inderste kreds er ”bjerget”. Den yderste er ”løbere”. En af ”løberne” stiller sig i midten af inderkredsen. Når midterpersonen råber ”bjerget brænder”, løber alle ”løbere” forfærdede med uret rundt om bjerget. Når midterpersonen råber ”ilden er slukket”, stiller han eller hun sig bag en bjergperson. Alle ”løbere” skal nu finde en bjergperson at stå bagved. Løberne må kun løbe med uret, men de må gerne overhale. Den, der ikke finder en plads, bliver ny midterperson. På et tidspunkt bytter ”bjergpersonerne” og ”løberne” roller.

4. Gæt og grimasser 

  • Forberedelse: Legemester laver sedler med korte nemme situationer eller sætninger, der kan mimes. Hav stopur klar.
  • Faciliteter: Kan leges både ude og inde.
  • Deltagere: Mindst 6 personer.

Deltagerne deles i to hold. Legemesteren giver en seddel eller hvisker sætningen til en fra hold 1. Personen må ikke sige noget, men skal ved hjælp af fagter, kropssprog og grimasser få sit hold til at gætte, hvad der står på sedlen. Holdets deltagere må gerne stille spørgsmål, og som svar må der rystes på hovedet eller nikkes. Holdet har fx 3 minutter til at gætte sedlen. Rigtigt svar giver 5 point. Gættes det ikke, går turen over til hold 2, som får et gæt. Rigtigt svar giver 2 point. Det hold, der får flest point, vinder.

Vigtigt!

Sørg for kun at lege de lege, hvor alle kan være med.

5. Levende vendespil

  • Faciliteter: Kan leges både ude og inde.
  • Deltagere: Mindst 6 personer.

To personer sendes uden for døren. Resten sætte sammen to og to og finder på en sjov lyd, som de begge kan sige. Så blandes ”kortene”, og de to uden for døren kommer ind. De skal nu skiftevis ”vende” par, fx ved at trykke folk på hovedet, så de siger deres lyd. Finder man den samme lyd ved to personer, får man stikket. Den, som har flest stik, har vundet.

6. Bomben

  • Faciliteter: Kan leges ude og inde. Du skal bruge balloner og kridt eller tape Deltagere: Lige antal personer, mindst 8

Tegn et stort kryds på jorden, eller mærk op med tape, så der er fire lige store felter. Inddel deltagerne i fire lige store grupper og giv dem hvert sit felt. En legemester kaster en ballon op og nu skal hver gruppe forsvare sit felt ved at puste så ballonen ikke rør jorden. Legemesteren sætter tiden, fx 10 minutter og noterer for hver gruppe, hvor mange gange ballonen rør jorden. Vinderen er den gruppe, hvor ballonen har rørt jorden færrest gange

Udgivet: 2014

Få ny viden, inspiration og gode råd til at støtte dit skolebarn
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Skole og Forældres magasin, Skolebørn, og få de nyeste artikler direkte i din indbakke 8 gange om året.
Det er helt GRATIS og vi giver ikke din mailadresse videre til anden part.

Hvis du har lyst, kan du udfylde fødselsåret for dit barn/dine børn, så vi kan sende dig artikler, der passer til dit barns klassetrin. Det er selvfølgelig frivilligt og vi bruger ikke oplysningerne til andet.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet accepterer du Skole og Forældres privatlivspolitik. Læs den her.